تویوتا – TOYOTA
جالبه است که بدانید در زبان ژاپنی «Toyo» به معنای «فراوانی» و کلمه «ta» به معنای برنج هست.
برندی محبوب که به دوام بالای قطعات در ایران و دنیا معروف است.
هایلوکس (2016-2008)
یکی از محبوبترین خودروهای تویوتا در خاورمیانه که مطمنأ با آن آشنا هستید، هایلوکس است، که در میان کشور های حاشیه خلیج همیشه فـــــارس محبوبیت زیادی داشته و به دلیل طراحی منحصر به فرد برای شرایط آب و هوای خشک و گرم عملکردی فوق العاده نشان داده است.
تویوتا هایلوکس همچنین در شرایط آفرودی با توجه به ارتفاع و سیستم 4WD یا چهار چرخ محرک کارایی بسیار عالی از خود نشان داده و در بسیاری از شرایط جاده ای نا مناسب از این خودرو استفاده میشود، همانطور که ممکن است دیده باشید در بسیاری از شهر های مرزی کشور و جاده های کوهستانی بسیاری از ارگان های دولتی و اشخاص این مدل تویوتا به عنوان خودرو کار و رفت آمد انتخاب میکنند.
گیربکس تویوتا هایلوکس
هایلوکس با دو نوع گیربکس اتوماتیک و دستی عرضه شده
گیربکس اتوماتیک (AT) با کد A340E و گیربکس دستی (MT) با کد R151F که در مدل های دیزل و بنزینی تفاوت هایی با یکدیگیر دارند، اما از اونجا که بیشترین سری وارد شده به ایران از نوع سوخت بنزینی است، به سری دیزل در بخش وبلاگ میپردازنیم.
موتور تویوتا هایلوکس
همانطور که گفته شد، این مدل از تویوتا دو نوع بنزینی و دیزل تولید شده که مدل بنزینی با کد 2TR-FE با حجم موتور حدود 2700cc چهار سیلندر ارائه شده و با گیربکس اتوماتیک 164 اسب بخار و 245 نیوتن متر توان داشته که اعداد بسیار قابل قبولی برای کاربرد این خودرو است.
خودرو بعدی که از سری تویوتا به آن میپردازیم، تویوتا یاریس است، که موافق و مخالفان بسیاری در خصوص طراحی و امکانات فنی دارد.
تویوتا یاریس
این خودرو از سال 2008 الی 2016 به صورت نمایندگی ایرتویا وارد کشور شد و در ابتدای ورود به دلیلی تجربه های عالی خودروهای قدیمی تر تویوتا که در ایران عملکردی عالی از خود نشان داده بودند ( از جمله تویوتا کریسیدا و کرونا و مدل های قدیمی تر) با استقبالی عالی مواجه شدن.
تویوتا یاریس از طراحی ( از نظر شخصی) نا همگون رنج میبره که در این حیث توان رقابت با خودروهایی مثل سانگ یانگ را داره، توان موتوری ضعیف به نسبت رقبا، امکانات رفاهی کم امـــــا دوام و کیفیتی عالی که تا بخش بسیاری تمامی ایرادات این خودرو را رفع کرده است.
یاریس در سری های 2008 الی 2011 با کد اتاق XP90
طراحی عجیب، سیستم تعلیق عالی و مصرف سوخت بسیار پایین که با دو حجم موتور 1.3 و 1.5 در کشور عرضه شده و به آن میپردازیم.
موتور های تویوتا یاریس
حجم موتور 1300cc تویوتا یاریس با 85 اسب بخار در دور 6000 و گشتاور 121 نیوتن متردر دور 4200 با کد موتور 2NZ-FE شناخته میشود. میتوان جز خودرو های کاملا شهری در نظر گرفت که هیچ چالاکی در حرکت نداشته.
حجم موتور 1500cc کمی شرایط بهتر شده، موتور 1500 سی سی تویوتا با کد 1NZ-FE توان 107 اسب و 141 نیوتن متر کمی شرایط بهتر شده و کمی قابل تحمل است.
هر دو نوع موتور از تکنولوژی VVT-i ( زمانبندی متغییر سوپاپ ها) بهرهمند است، و باعث شده راندمان بالایی در کنار مصرف سوخت مناسب 6.5لیتر در هر 100کیلومتر به ارمغان بیاره.
نوع گیربکس و تاثیر در مصرف سوخت:
5 سرعته دنده دستی در تمام مدل ها با کد C50 و 4 سرعته اتوماتیک با کد گیربکس U340E ارائه شده و مصرف سوخت در نوع دنده دستی مصرف طبق اعلام شرکت به شرح زیر است:
موتور 1.3 – گیربکس دستی: 6 الی 6.5 لیتر در هر 100 کیلومتر
موتور 1.5 – گیربکس دستی: 6.5 الی 7 در هر 100 کیلومتر
موتور 1.3 – گیربکس اتوماتیک: 6.5 الی 7 در هر 100 کیلومتر
موتور 1.5 – گیربکس اتوماتیک 7 الی 7.5 در هر 100 کیلومتر
البته لازم به ذکر است این شرایط به کیفیت بنزین و سطح دریا و بسیاری عوامل دیگر ( حتی لاستیک و … ) بستگی دارد و برای شرایط خودرو سالم لازم است اعداد اعلامی به علاوه 0.5 الی 0.7لیتر شود، و انتظار مصرف اعلامی نداشته باشید.
محصول بعدی و بسیار پر طرفدار، با دوام عالی، کیفیت سواری فوق العاده اما امکانات رفاهی حداقلی
تویوتا کمری
کمری از سال 2005 در بازار ایران معرفی شد که با کد اتاق XV30 یا نسل سوم که در سری تیپ گرند وارد شد و تا امروز نسخه 2023 آن نیز در بازار موجود شده طرفداران بسیار زیادی دارد و جز پر فروشترین خودروهای بازار است، اصطلاحا رند بازار است.
کمری نسل چهارم با کد اتاق XV40 در سال 2007 وارد کشور شد، که به دلیل آزادی واردات خودرو در سری های مختلف در بازار موجود شد. تیپ های مختلف تفاوت در امکانات رفاهی بوده و همه سری های وارد شده در سال 2007 الی 2009 دارای موتور 2400cc با کد موتور 2AZ-FE و 155 اسب با گیربکس اتوماتیک 5 سرعته بوده، کمی به تفاوت تیپ های کمری میپردازیم.
نسخه پایه(بیسیک) یا تیپ GL کمری 2007 الی 2009:
سیستم تهویه دستی، پخش CD، شیشیه برقی، اینه برقی، فرمان هیدرولیک، کیسه هوا جلو و جانبی و ABS
نسخه GLX یا سری میانرده کمری 2007 الی 2009:
این سری که تعداد بیشتری وارد کشور شده، توان موتوری و فنی یکسانی با سایر مدل ها داشته که امکاناتی چون، سیستم تهویه اتوماتیک، سیستم پخش با ورودی AUX، رنیگ آلومینیومی، چراغ مه شکن، کروز کنترل، امکان تنظیم فرمان، صندلی چرم و پارجه ترکیبی و سنسور پارک به امکانات رفاهی این مدل در مقایسه با سری بیسک اضافه شده است.
نسخه SE تویوتا کمری 2007 -2009
نسخه بعدی که تا حدودی در بازار مشاهده میشود سری SE یا Sport edition کمری است، توان موتوری این سری همانطور که از حرف S یا اسپورت مشخص است بیشتر از نسخه های قبلی بوده و یک موتور شش سیلندر با کد 2GR-FE و توان 268 اسب با گیربکس 6سرعته عرضه شده. و امکانات فراهی بیشتری در این نسخه توسط تویوتا ارائه شده.
سیستم تهویه دوگانه، صندلی جلو با قابلیت تنظیم برقی و تمام چرم، رنیگ های 17 اینچی، چراغ جلو از نوع HID، سیستم نویگیشن (ناوبری یا نقشه خوان)، سنسور جلو و عقب و سیستم کمکی HAC که برای حرکت در سربالایی است در این نسخه اضافه شده.
نسخه XLE (نسخه لوکس کمری 2007-2009):
این نسخه در واقع همان سری SE بوده که در بالا گفته شده، اما به جزئیات میتوان به موارد زیر اشاره کرد، سیستم صوتی JBL و امکان USB برای پخش این نسخه اضافه شده، دوربین دنده عقب به صورت فابریک و سقف پانورامیک مهمترین تغییرات این سری با نسخه SE است، که در تعداد بسیار محدودی وارد کشور شده.
این روند تا سال 2011 برای کمری در امکانات ثابت بوده و به نوعی تنها فیس لیفت شده و طرح چراغ ها و بدنه شامل تغییراتی شده مشخصات فنی بهینه تر از قبل شده که به اختصار این تفاوت ها بدون در نظر گرفتن تیپ های کمری گفته میشود زیرا شرایط امکانات رفاهی یکسان بوده.
کیفیت و متریال داخل کابین بهبود یافت، سیستم VSC یا کنترل پایداری و سیستم های کمک رانندگی، سیستم صوتی بهینه و امکان کیلومتر سفری در تمامی مدل ها اضافه شد و سیستم برمز بهبود بسیاری یافت و امکان ABS در تمام مدل های جدیدتر با توجه به قوانین اضافه شد.
بیشترین تغییرات عمده بسیاری از خودروها از سال های 2012 آغاز شد. و کمری نیز از این دسته عقب نماند و تغییرات بسیاری در نسل پنجم خود که با کد اتاق XV50 شناخته میشود ایجاد کرد.
نسل پنجم کمری 2012 الی 2015
در اختصار به این تغییرات و امکانات هر تیپ از کمری نسل پنج ( 2012 تا 2015 ) میپردازیم:
تیپ CE یا commom edition : نوع موتور این سری از مدل نسل قبلی یکسان بوده و از سری 2AZ-FE بوده و تنها 2 اسب افزایش توان داشته و به 157 اسب رسیده که گیربکس 4دنده اتوماتیک با کد U660E نیز بهبود بسیاری در عملکرد داشته و حرکت ثانویه بهینه شده.
تیپ LE یا لاکچری:
همان موتور و گیربکس سری CE و امکانات رفاهی یکسان با نسل قبلی اما کیفیت چرم و متریال کابین کیفیت بسیار بالاتری پیدا کرده که یاد آور سری های اول تویوتا است.
تیپ های XLE و SE کمری2012-2015:
امکانات رفاهی یکسان با نسل قبل اما موتور و گیربکس جدید، موتور استفاده شده در این سری برای تولیدات سال 2012 الی 2015 کمری از سری 3MZ-FE و گیربکس شش دنده اتوماتیک U760E توان بسیار عالی برای کمری به همراه آورد.
کمری وارداتی
نسل جدید کمری (نسل هشتم و نهم) :
نسل هشتم کمری نیز که از سال 2015 تا 2017 تولید شده و تعدادی محدود درکشور وارد شده مشخصات یکسانی با نسخه های قبلی داشته به طوری که کد اتاق XV50 تنها در نسل بعدی فیس لیفت شده و تغییرات محسوسی مشاهده نمیشود.
نسل نهم و تغییراتی بنیادین در تویوتا کمری با کد اتاق XV70
موتور کمری های سری وارداتی با کد موتور A25A-FKS و حجم 2.5 لیتر 4سیلندر با توان 203 اسب و گیربکس CVT با کد K120 به صورت اردات محدود و با شرایط ثبت نام به کشور توسط شرکت های مشخصی وارد شده.
این سری از کمری های وارداتی در نسخه های هیبریدی و بنزینی و توربو وارد کشور شده که به دلیل محدودیت تعداد واردات نسخه های متفاوتی در کشور عرضه شده که با توجه به بحث های دقیق و تست های انجام شده در بخش وبلاگ به آن پرداخته ایم.
برادر کوچک کمری، تویوتا کرولا
کرولا از قدیمی ترین مدل های تویوتا بوده که از سال 1974 وارد کشور شد، و پس از وقفه طولانی مجدد از سال 1990 واردات آن اغاز و شد و تا سال 2016 تمامی نسخه های آن به صورت محدود و نمایندگی ایرتویا وارد کشور شد.( 2016)